Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Θάνος Μικρούτσικος, Χάρις Αλεξίου: Η αγάπη είναι ζάλη (ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ 2012)


Καλλιτέχνης: Θάνος Μικρούτσικος, Χάρις Αλεξίου
Τίτλος:  Η αγάπη είναι ζάλη
Έτος κυκλοφορίας: 1986 (ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ 2012)
Είδος έκδοσης: CD
Αριθμός κομματιών: 12
Είδος αρχείων: mp3
Ποιότητα αρχείων:  320kbps
Μεγεθος:  108,4Mb
Συνοδευτικά: Ναι
Κατηγορία: Έντεχνο







Όλα ξεκίνησαν από ένα συμβόλαιο. Όπως μου έχει πει - σε συνέντευξή του - ο Θάνος Μικρούτσικος, κάπου εκεί στα μέσα της δεκαετίας του ’80, είχε υπογράψει ένα συμβόλαιο με την MINOS - EMI, σύμφωνα με το οποίο, θα εξέδιδε, τα αμέσως επόμενα χρόνια, τρεις δίσκους από την εν λόγω εταιρεία. Οι δύο ήταν ονοματισμένοι να γίνουν με δυο μεγάλα ονόματά της, τη Χαρούλα Αλεξίου και τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου κι ο τρίτος θα γινόταν κοινή συναινέσει, όπου, τελικά, ερμηνευτής έμελλε να ήταν ο αείμνηστος Διονύσης Θεοδόσης. Έτσι εκδόθηκαν οι δουλειές «Η αγάπη είναι ζάλη» (1986) με την Αλεξίου, «Όλα από χέρι καμένα» (1988) με τον Παπακωνσταντίνου και «Όσο κρατάει ένας καφές» (1989), με τον Θεοδόση. 


Ο κοινός δίσκος τους, με τον τίτλο «Η αγάπη είναι ζάλη», προέκυψε σε μια χρονική περίοδο, όπου η Αλεξίου ερχόταν από μια επιτυχημένη λαϊκή δουλειά της («Εμφύλιος έρωτας»/1984) με βασικό συνθέτη το Χρήστο Νικολόπουλο, ενώ τον Μικρούτσικο – αν κι είχαν κυκλοφορήσει τα ενδιάμεσα χρόνια διάφορες άλλες δουλειές του – τον ακολουθούσε το «Εμπάργκο» (1982). Ο δίσκος τους είναι μια σειρά 12 τραγουδιών της συνταγής “ένας συνθέτης – ένας τραγουδιστής”, σε στίχους του Άλκη Αλκαίου, του Ανδρέα Μικρούτσικου και του Μπάμπη Τσικληρόπουλου, ενώ υπάρχει κι ένα μελοποιημένο ποίημα του Νίκου Καββαδία. Την παραγωγή την έχει κάνει ο Αχιλλέας Θεοφίλου, ενώ ηχολήπτης είναι ο Γιάννης Σμυρναίος. Στις δεύτερες φωνές συμμετέχουν ο Κώστας Θωμαίδης, η Ειρήνη Αγγέλου κι ο Θανάσης Κομνηνός και σε δυο τραγούδια(«Η αγάπη είναι ζάλη», «Είπαμε να μη χαθούμε»), ο Γιώργος Νταλάρας.Το μεγάλο σουξέ του δίσκου ήταν το ομότιτλο(«Η αγάπη είναι ζάλη»), το οποίο αν κι ακούστηκε από το ραδιόφωνο υπερβολικά, μέχρι “τελικής πτώσεως”, είναι ένα πανέμορφο ερωτικό τραγούδι. Τους στίχους τους υπογράφει ο αδερφός του Θάνου Μικρούτσικου, ο Ανδρέας Μικρούτσικος και μαζί και με άλλα κομμάτια του δίσκου(«Αν θες να φύγεις», «Κι όλο μεγαλώνω», «Μικρή μου μωβ βεντάλια») καταθέτει εξαιρετικό δείγμα στιχουργικής γραφής. Δεν με ενδιαφέρει τι έχει και τι δεν έχει κάνει στην τηλεόραση ο Ανδρέας Μικρούτσικος, αλλά στο χώρο του τραγουδιού έχει καταθέσει σημαντικά πράγματα κι εκεί, προσωπικά, μένω. Ξεχωριστή, φυσικά, θέση έχει η περίφημη «Ελένη», όπου, μπορώ να πω, ακούστηκε, εξίσου με το ομότιτλο. Είναι ένα συγκλονιστικό τραγούδι, που, μαζί με το «Το γράμμα»(πάλι σε στίχους του Μπάμπη Τσικληρόπουλου) αποτελούν τα δυο πολιτικά κομμάτια του δίσκου. 


Την τιμητική του έχει κι ο Καββαδίας, μια κι η Αλεξίου ερμηνεύει την πρώτη εκδοχή του «Εφτά νάνοι στο S/S CYRENIA», πριν το τραγούδι αυτό, πάρει το δρόμο της συνεχούς εξέλιξής του, ως και τις μέρες μας, με τη φωνή πια του ίδιου του δημιουργού του, του Θάνου Μικρούτσικου. Η Αλεξίου λέει και το σπουδαίο «Ερωτικό», σε δεύτερη εκτέλεση, καταθέτοντας μια γυναικεία ερμηνευτική εκδοχή, η οποία στέκεται, ισάξια, δίπλα στην πρώτη εκτέλεση του Μανώλη Μητσιά. Από εκεί και πέρα, έχουμε τρία όμορφα εντεχνολαϊκά κομμάτια(«Η σκακιέρα», «Κι όλο μεγαλώνω» «Θέατρο σκιών»), το ατμοσφαιρικό «Αν θες να φύγεις» και δυο “κρυφά διαμάντια” : το ευαίσθητο «Είπαμε να μη χαθούμε», είναι ένα θλιμμένο τραγούδι για το χρόνο και τη μοναξιά και το εύθραυστο «Μικρή μου μωβ βεντάλια» είναι ένα ονειρικό μικρό αριστούργημα, που σας περιμένει να το ανακαλύψετε για να το λατρέψετε. Τέλος, το τρυφερό «Φεύγω και μη περιμένεις» κάνει φινάλε στο δίσκο με μια παραμυθένια καληνύχτα. 
«Η αγάπη είναι ζάλη» είναι ένας πολύ επιτυχημένος εμπορικά δίσκος, αφού έγινε πλατινένιος, κάνοντας 100.000 πωλήσεις, αλλά είναι κι ένας δίσκος, να το πω απλά, που περιλαμβάνει 12 πολύ καλά τραγούδια. Δεν πετάς ούτε ένα! Η Αλεξίου δίνει ρεσιτάλ φωνής κι επιδεικνύει την πλατιά ερμηνευτική της γκάμα, καταθέτοντας ανεπανάληπτες ερμηνείες, ενώ ο Μικρούτσικος ξεδιπλώνει την έμπνευσή του και το μεγαλείο του, ίσως, στον πιο πλούσιο ηχοχρωματικά δίσκο της δισκογραφίας του. «Η αγάπη ζάλη» κυκλοφόρησε τον Απρίλη του 1986. Τι κι αν πέρασαν 24 χρόνια από τότε; Ο δίσκος ακούγεται σαν σημερινός κι είναι ολοζώντανος σαν την αγάπη, που, πάντα, θα είναι ζάλη.


Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΖΑΛΗ – ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΙ ΣΤΙΧΟΙ

Να πεθαίνεις για την Ελλάδα είναι άλλο / κι άλλο εκείνη να σε πεθαίνει

Είπαμε να μη χαθούμε / κι ανταλλάξαμε αριθμούς
δέκα βήματα πιο πέρα / τους πετάξαμε κι αυτούς

Τα χρόνια που σε καρτερούσα / ήταν αγρύπνια και μαράζι
και δεν με νοιάζει που αγρυπνούσα / μα που ακόμα δεν χαράζει
Κι εγώ ένα πεδίο βολής φτηνό / που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι

Δεν είναι η αγάπη / προστασία / αγάπη είναι φαντασία
Χιλιάδες ο κόσμος και δεν έχεις με ποιον να μιλήσεις

Άφησες μόνο το χαμόγελό σου / και χάθηκες στο βάθος
είναι η ψυχή μου νύχτα πολική / και η ζωή μου λάθος.

Γιε μου που πας; Μάνα θα πάω στα καράβια
Μικρή μου μωβ βεντάλια / στ’ ονείρου του κοράλλια / σ’ είδα να τριγυρνάς.

Τώρα γυρίζω σε μια πόλη μεθυσμένη / σα μετανάστης που δεν ξέρει που πηγαίνει
Άσε με μια στιγμή μονάχα / και μη δίνεις σημασία
θα κλέψω λίγο από το φως σου / και θα χαθώ στην πολιτεία

Έπαιξαν οι μουσικοί
ΓΑΝΩΣΕΛΛΗΣ Κ.(Συνθεσάιζερ, Πιάνο), ΖΕΡΒΑΣ Λ.(Βιολί), ΖΕΡΜΠΙΝΟΣ ΧΡ.(Ακορντεόν), ΖΗΚΟΓΙΑΝΝΗΣ Γ.(Μπάσο ηλεκτρικό), ΛΑΜΠΡΗΣ Κ.(Κρουστά), ΛΑΜΠΡΙΑΝΙΔΗΣ ΓΡ.(Ακορντεόν), ΛΗΝΤΣ ΝΤΕΙΒΙΝΤ (Σαξόφωνο άλτο), ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Μ.(Μπουζούκι), ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ Θ.(Πιάνο), ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Κ. (Κιθάρα ηλεκτρική, κιθάρα ακουστική), ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡ.(Μπουζούκι), ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Θ.(Φλάουτο, κλαρίνο), ΣΑΚΕΛΛΑΡΑΚΗΣ Ν.(Τρομπέτα), ΣΤΕΦΟΣ Π.(Τρομπόνι), ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΦ. (Σαξόφωνο Σοπράνο), ΤΟΥΛΙΑΤΟΣ Ν. (Ντραμς), ΤΣΕΣΜΕΛΗΣ Ν. (Κοντραμπάσο), ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Β. (Όμποε) 






01 ΕΛΕΝΗ (Μπ. Τσικληρόπουλου)02 Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΖΑΛΗ (Ανδ. Μικρούτσικου)03 ΕΙΠΑΜΕ ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΟΥΜΕ (Αλ. Αλκαίου)
04 Η ΣΚΑΚΙΕΡΑ (Αλ. Αλκαίου)
05 ΕΡΩΤΙΚΟ (Αλκ. Αλκαίου)
06 ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΦΥΓΕΙΣ (Ανδ. Μικρούτσικου)
07 ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ (Μπ. Τσικληρόπουλου)
08 ΚΙ ΟΛΟ ΜΕΓΑΛΩΝΩ (Ανδ. Μικρούτσικου)
09 ΕΦΤΑ ΝΑΝΟΙ ΣΤΟ S/S CYRENIA (Ν. Καββαδία)
10 ΜΙΚΡΗ ΜΟΥ ΜΩΒ ΒΕΝΤΑΛΙΑ (Ανδ. Μικρούτσικου)
11 ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ (Αλ. Αλκαίου)
12 ΦΕΥΓΩ ΚΑΙ ΜΗ ΜΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ (Αλ. Αλκαίου)


















Εάν τα links του θέμα μου αντιστοιχούν σε CD μουσικής/DVD ταινιών/ προγράμματα, αυτά προσφέρονται αποκλειστικά για την ενημέρωσή σας. Αφού τα δοκιμάσετε πρέπει άμεσα να προβείτε στην διαγραφή τους και στην αγορά των πρωτοτύπων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blogger templates

Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail