Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

The Boy - Ηλιοθεραπεία (2011)


Καλλιτέχνης: The Boy
Τίτλος: Ηλιοθεραπεία
Έτος κυκλοφορίας: 2011
Είδος έκδοσης: CD
Αριθμός κομματιών: 15
Είδος αρχείων: mp3
Ποιότητα αρχείων:   320kbps
Μεγεθος:  163.6Mb
Συνοδευτικά: Οχι
Κατηγορία: indie







1.Kόψε Το Χέρι 05:42
2.Δεν Πονάει 04:17
3.Αίμα 01:41
4.Αυτί 03:49
5.Κυρία Χ Αλήθεια Λέω 07:12
6.Ξαπλώστρες Φέρετρα 05:31
7.Κόμπος 04:47
8.Διάλειμμα Για Ανάκριση 02:15
9.Σιωπηλή 05:38
10.Τι Κι Αν Είναι Σάββατο 03:11
11.Παγωμένο 04:46
12.Άνθρωπος 05:19
13.Μακρυγορούμε 04:27
14.Λευκό Σκουπίδι 07:08
15.Εθνικός Ύμνος 05:04 









Ο τελευταίος δίσκος του Boy με τίτλο «Ηλιοθεραπεία» είναι και ο πιο ενδιαφέρων που έχει βγάλει ως τώρα. Και μάλιστα πολύ ενδιαφέρων! Όπως και ο ίδιος …  ο Boy, που σαν παρουσία στα μουσικά δρώμενα είναι πολύ σημαντικός. Άνθρωπος με καλλιτεχνική παιδεία σφαιρική, αυτοπεποίθηση και με την ελάχιστη ματαιοδοξία που οφείλει να χει ως καλλιτέχνης. 
Ο καλλιτέχνης αυτός λοιπόν έχει εξελίξει σημαντικά το ύφος του. Ένα ύφος που προέρχεται από την αρχική ενασχόλησή του με τον κινηματογράφο και περιέχει το λογοτεχνικό στοιχείο του σεναρίου στους στίχους από την μία, και την ενιαία ενορχήστρωση όλου του δίσκου που θυμίζει την συμβολή της φωτογραφίας (ως τεχνικής) στον κινηματογράφο από την άλλη. 
Αναγνωρίζοντας τα παραπάνω είναι πιο εύκολο να αφομοιωθεί το καλλιτεχνικό προϊόν και να ξεπεραστεί η αμηχανία της διαφορετικής τραγουδοποιίας. Έτσι η προσοχή στρέφεται στην φαντασία που περιέχουν οι ιστορίες των κομματιών. Φαντασία που στηρίζεται σε αναφορές λογοτεχνικές (των κόμιξ συμπεριλαμβανομένων)  και κινηματογραφικές μιας κουλτούρας κατά βάσει του εξωτερικού. 
Τα τραγούδια - ιστορίες εκτυλίσσονται σε ένα συγκεκριμένο κοινό τόπο και σε μια κοινωνία που είναι  κτηνώδης, και με τα θετικά (απενοχοποίηση του ζωώδους ενστίκτου) και τα αρνητικά (έλλειψη ανθρωπιστικών αξιών). Οποιαδήποτε σύγκριση με αυτό που θεωρεί σαν πραγματικότητα ο καθένας θα ήταν σε αυτό το σημείο άσκοπη. Δεν λείπουν δυστυχώς κοινοτυπίες στους στίχους με βάση μια παρωχημένη αριστερίζουσα αντίληψη περί κοινωνίας αλλά και πραγματικά πρωτότυπες φράσεις και εκφράσεις που ισοφαρίζουν τα παραπάνω. Είναι φορές που οι προτάσεις και οι λέξεις μπαίνουν σε τόσο ασυνήθιστη σειρά που θυμίζουν την αισθητική της ποίησης. Της ποίησης ως λογοτεχνικό είδος, όχι ως ποιοτικό μέγεθος. Γιατί μέσα στους στίχους υπάρχουν και πολλές απλές παραδοξολογίες... 
Τέλος σε ότι αφορά τα τεχνοκρατικά, η παραγωγή του ήχου είναι δουλεμένη πολύ καλά σύμφωνα με τα όργανα που αρέσουν στον Boy. Δηλαδή το ηλεκτρικό πιάνο, τα πλήκτρα με overdrive, τα χαρακτηριστικά διπλά ηχογραφημένα  φωνητικά και τα γνωστά drums (μπότα - βαθύ τομ - πιατίνι). Σε αντίθεση, η εμμονή με την greeklish γραμματοσειρά του ένθετου με τους στίχους κρίνεται εύκολα επίκαιρη και κίτς από την ανάποδη πλευρά, αυτή της μοντερνικότητας. Το εξώφυλλο στο concept της παιδικής ηλικίας του Boy (αγόρι) είναι ωραίο.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blogger templates

Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail